Documentaire ‘Dictator van de Comedy’

Documentaire ‘Dictator van de Comedy’

Voorbij de comedy clubs en de theaters ligt een optreedcircuit waar alleen stand-up comedians zich wagen. Een café in Sneek, een jeugdhonk in Aarle-Rixtel, een restaurant in Barendrecht, overal waar een microfoon en eventueel een spotje aangesloten kan worden, worden comedy nights georganiseerd. Je komt er beginnelingen tegen en veteranen die niet verder raken, maar ook topcomedians die er altijd weer terugkomen.
En als een comedian vertelt dat hij in een kroeg in Schubbekutteveen optrad voor twee consumptiemunten en van het podium geschreeuwd is door 10 dronken stamgasten, is is er een goeie kans dat hij of zij dat optreden zal omschrijven als een ‘Kottmannetje’. Hans Kottmann dreef tot enkele jaren terug hét impresariaat dat je belde als je veel comedy wilde voor weinig geld en is tevens de enige man die persona non grata is in alledrie de comedyclubs van Amsterdam. Kottmann is de hoofdpersoon van de meest uitzinnige anecdotes in comedyland. Verhalen rond drank, vrouwen en uiteindelijk meestal de politie.
Comedians Edo Berger en Jeroen Pater interviewden een trits collega’s en lieten hen vertellen over de onderkant van de stand-up comedy aan de hand van hun Kottman-verhalen. Hans Kottmann vertelt zijn versie van het verhaal, waarin hijzelf standaard de rol van onbegrepen genie en tragische held vertolkt. De centrale vraag: Als het echt de hel is, waarom ga je toch iedere keer weer terug dat podium in Schubbekutteveen op?